PROIECTUL PINHOLE – LENSE OF SENSE PHOTOGRAPHY

Erasmus Polonia

Proiectul de mobilitate pentru tineri, a carui tematica este „Pinhole photography”, se adreseaza unui numar de 30 de tineri (cu varste cuprinse intre 15-26 de ani) din Romania si Polonia. Este vorba despre un workshop de 13 zile adresat tinerilor interesati sau pasionati de arta fotografica. Pentru cei interesati nu sunt necesare cunostinte in acest domeniu, deoarece tinerii participanti vor invata sa construiasca singuri, de la zero, o camere obscura pentru fotografie.

Proiectul se adreseaza in egala masura tinerilor care doresc sa-si investeasca timpul liber in auto-dezvoltare, dezvoltarea imaginatiei sau sa profite de orice concept de creativitate si inovatie bazat pe abilitati, valori si concepte interpersonale solicitate in Uniunea Europeana, care pot fi aprofundate si dezvoltate doar la cursuri sau workshopuri speciale.

Topicul proiectului „Pinhole photography” reprezinta chiar inceputul fotografiei fiind prima tehnica de realizare a fotografiilor cu ajutorul unei camere obscure. Pinhole este primul tip de aparat foto construit vreodata si a fost folosit in Renastere pentru a forma imagini. „Pinhole” reprezinta o comunitate foarte mare de oameni care folosesc inca acest concept, existând si un concurs international pe aceasta tema.

Fotografia Pinhole este fotografia fara lentile. Lentilele sunt inlocuite cu o camera obscura mica prin care trece lumina si o imagine se formeaza in camera. Camera pinhole este in mod obisnuit facuta dintr-o cutie cu o gaura mica pe o parte si un film plasat pe cealalta parte. Camerele pinhole sunt folosite in stiinta, arta si joaca.

Popularitatea acestui gen de fotografie a facut ca un grup de tineri din 2 organizatii partenere sa vina cu ideea acestui workshop, in timpul caruia specialisti vor darui tinerilor participanti cunostinte importante despre istoria, estetica si aspectele tehnice ale acestei tehnici. Pe durata desfasurarii proiectului, participantii trebuie sa-si construiasca propriul aparat pinhole si sa faca propriile poze. Obtinerea de imagini cu un aparat facut cu propriile maini este foarta distractiva.

Proiectul va stimula imaginatia, va sustine creativitatea tinerilor si va oferi informatii tehnice suplimentare din partea unui grup de cunoscatori.

Tehnica Pinhole reprezinta  cel mai simplu mod de a captura o imagine dar care are efecte impresionante. Instantaneele facute in acest fel prezinta lumea intr-un mod unic.

 

Obiectivele proiectului:

-dezvoltarea unui mod nonformal de invatare

-incurajarea si motivarea tinerilor de a participa la activitati educationale

-posibilitatea de a exersa si invata o limba straina

-dezvoltarea personala, auto-observatie

-schimbul de bune practici si experienta

-educarea tinerilor din punct de vedere social, istoric si cultural

-promovarea dialogului international

-participarea la un proiect international ale carui competente dobandite sunt atestate de Uniunea Europeana

 

Activitatile proiectului incud: ateliere de fotografie (cursuri, construire de camere pinhole, ateliere practice pinhole - camera obscura, sesiuni in aer liber), discutii, prezentari multimedia (documentare, demonstratii video privind constructia unei astfel de camere), consultatii (teleconferinte skype cu experti in fotografie pinhole) organizare de expozitii, vizite, activitati de diseminare a proiectului. Tinerii vor lucra individual si pe echipe.

Limba in care se vor desfasura toate activitatile este limba engleza. Se cere un nivel mediu (vorbire, scriere) de cunoastere a limbii engleze.

Cazarea si masa vor fi asigurate prin programul Erasmus+.

Se pleaca in grup organizat din Brasov insotiti de liderul de grup.

Biletele de transport pe ruta Brasov-Lodz-Brasov se vor deconta in suma de 170 Euro/persoana.

Suma este stabilita de Uniunea Europeana prin programul ERASMUS+. Orice cost suplimentar este suportat de participant si este considerat cofinantare.

Data limita de inscriere 25 octombrie 2015. Locurile fiind limitate vom selecta participantii in ordinea inscrierii si a motivatiei de a participa la activitatile proiectului.

Rezultate tangibile: certificat de recunoaștere a competentelor dobandite in cadrul unui proiect international (Europass CV, Youthpass),  album foto.

Pe durata proiectului, elevii si studentii participanti vor primi adeverinta de motivare a absentelor, proiectul fiind derulat prin programul ERASMUS+ al Uniunii Europene.

Proiectul va avea un impact la nivel local, regional, național și internațional.


Inscrieri: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.